keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Kodin pintojen päivitystä kevään ja kesän aikana 2016

Kaikki on mahdollista. Mahdottoman toteuttaminen vain vie hieman enemmän aikaa.
-Tuntematon-


Nelihenkinen perheemme muutti punaiseen puutaloon kesällä 1999. Muuton yhteydessä tehtiin "pakolliset" remontit keittiöön, olohuoneeseen, makuuhuoneeseen ja toiseen lastenhuoneista. Muutaman vuoden asumisen jälkeen talo maalattiin ulkoa siniseksi, remontoitiin sauna-, kylpyhuone- ja wc-tilat. Muutama vuosi sitten pintaremontissa uutta ilmettä saivat tyttären huone, työhuone, eteinen ja portaikko. Joten johan nyt olikin aika aloittaa remonttikierros alusta, kun lapset ovat lähteneet maailmalle.


Olohuone ennen remonttia.

Ensimmäiseksi käytiin olohuoneen kimppuun. Remontissa orvokkitapetit saivat lähtöpassit. Tosin se oli helpommin sanottu kuin tehty. Vaikka seinät oli pohjamaalattu ennen tapetointia, vanhojen tapettien irrotus ei ollut helppoa. Vaikka apuna käytettiin mm. höyrypesuria, paikoin tapetti ei irronnut kuin pieninä palasina. 

Olohuoneen kaikki  seinät oli siis tapetoitu lähes 17 vuotta sitten, joten nyt oli aika hieman nykyaikaistaa seinäpintoja. Päädyimme tapetoimaan vain yhden, ainoan ehjän, seinän. Muut seinät saivat maalipinnan. Maalin väri valittiin tapetin pohjavärin mukaisesti. Maaliksi valittiin Teknoksen Trend. 

Myös aikanaan kuultovalkoisella panelipetsillä maalattu katto sai uuden valkoisen maalipinnan Teknoksen Timantti-maalista. Vaikka maalikaupassa ohjeistettiin tekemään katolle maalipesu ennen maalausta, emme sitä kuitenkaan tehneet luettuamme kuinka "myrkyllisestä" aineesta maalipesussa on kysymys. Ajattelimme, ettei maali katossa altistu sellaiselle kulutukselle, etteikö maali pysyisi katossa.


Tapetin irrotukseen kului aikaa pari viikkoa, kun aikaa sen tekemiseen oli lähinnä viikonloppuna.

Elimme siis melkoisen sekasotkun keskellä useita viikkoja.

Kun katto oli saatu maalattua, vuorossa oli olohuoneen kolmen seinän maalaus. Väri valittiin yhdelle seinälle tulevasta tapetista. Vaikka seinät oli pohjamaalattu ennen tapetointia, uuden maalipinnan siistiksi saaminen vaati kaksi maalauskertaa. Jo ensimmäinen maalauskerta kuitenkin osoitti valinnan olleen oikean. Olohuone suorastaan "valaistui". 

Tästä se ajatus sitten lähti: myös vaatehuoneen katto oli maalattava valkoiseksi.  Siinäpä olikin minulle sopivaa puuhaa, kun mies lähti 24 tunnin hiihtoreissulle.





Borås tapetti easyup 14 geometrinen kuvio.

Olohuoneen remontti eteni kevään kuluessa pikkuhiljaa niin, että Pitkäperjantaina tapettikin saatiin seinälle. Sitten vielä listat ja kalusteet paikoilleen. Tosin kalusteiden järjestys hiukan muuttui remontin myötä. Ja pari uutta valaisintakin tuli hankittua.




Pitkäperjantain iltana kuitenkin kilisteltiin kuohuvalla remontin etenemiselle. Tapettivalinta osoittautui oikein onnistuneeksi, ja oman käden jäljeä oli oikein mukava ihastella. Vaikka totesimmekin miehen kanssa, ettei meidän kuitenkaan kannata ammattejamme vaihtaa - sen verran hitaasti työ sujui.



Vanhat Iskun Ritz-tuolit saivat remontin myötä uudet päällishuput.

Pääisäistäkin ehdittiin juhlistaa, kun tapetointi oli valmis.









Kun olohuone alkoi olla kunnossa, työ jatkui makuuhuoneessa. Tapettien poisto oli olohuonettakin hankalampaa, vaikka seinäpinta-alaa oli paljon vähemmän. Lopulta jo ostettiin tapetinpoistoainettakin. Ei sekään tosin suurta helpotusta saanut aikaan. Lopulta seinät oli kuitenkin saatu puhtaaksi ja kolme seinää maalattu - sopivasti Vapun alla. Niinpä työn ja ylioppilaiden juhlaa vietettiin makuuhuoneen seinää tapetoidessa. Katon mies olikin maalannut jo huhtikuisen työreissuni aikana - mikä oli oikein mukava yllätys, kun saavuin kotiin.

Makuuhuoneestakin tuli aivan uudennäköinen. Ihana Wonderland-tapetti sai sen aikaan.


Borås tapetti Wonderland
                                                       





Remontti sekä sisustuksen uusiminen tahtoo aina "karata käsistä". Niinpä pintaremontin lisäksi myös makuuhuoneeseen uusittiin lamput sängyn viereen lukemista varten. 

Myös vierashuoneen, entisen lastenhuoneen, pönttöuuni sai remontissa uutta väriä pintaan. Uula-maalilla aikaisemmin sininen uuni muuttui harmaaksi.








Mies olisi halunnut vetää henkeä remontin suhteen, mutta minä en. Joten ei kun keittiön kimppuun. Sama "nuorennusleikkaus" kuin muihinkin huoneisiin: vanhat yhdeksänkymmentäluvun tapetit pois, kattoon ja seiniin valkeaa maalia. 







Hyvä oli, että remontti saatiin tehtyä ennen Amerikan lomareissua, koska samaan syssyyn tuli ykskaks hankittua myös kesämökki. Siitäpä seuraakin aivan oma tarinansa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti